Cireșarii (film serial TVR, 1972, film artistic 1984) - VIDEO
canal: TVR
data: 3 iulie 1965 (sâmbătă)
ora: 19.20 - 20.00
program: Pentru pionieri și școlari: Cireșarii - „Enigma din Peştera Neagră“ (I) - Filmul „Ursuleţul“. Micul ecran vă mijlocește o primă întâlnire cu eroii romanelor lui Constantin Chiriță "Cireșarii". Ieșind din filele cărților, ei vor prinde viață, desfășurând în fața dvs. întâmplările lor pline de farmec și neprevăzut.
Episoadele următoare au fost difuzate la distanțe de două săptămâni. Ultimul episod 8 martie 1966
Transmis și la radio, ca teatru radiofonic, în 1971, pe programul II, sâmbăta dimineața, de la ora 8
După succesul seriei, televiziunea română hotărăște să producă 12 episoade. Dintre-un interviu cu regizorul Andrei Blaier, publicat în ziarul "Scînteia Tineretului" din 14 septembrie 1972:
Aşadar, cu „Cireşarii“ vă reîntoarceţi, după o lungă perioadă, la tematica filmului pentru adolescenţi? Un film cu tineri şi cu problemele lor este o altă categorie care pe mine m-a preocupat îndeosebi, Mă pasionează problematica copiilor şi a tinerilor şi-am încercat să o dovedesc în filmele anterioare. La televiziune am mai lucrat şi filme şi piese de teatru, aşa că nu-mi sînt străine de mijloacele micului ecran, în ceea ce priveşte realizarea „Cireşarilor", o datorez în mare măsură scriitorului Constantin Chiriţă, care a dorit ca eu să fiu regizorul filmului. Lucru pe care l-am acceptat cu bucurie, cu atît mai mult cu cît în această perioadă nu aveam nimic de lucru la Buftea.
Scenariul aparţine scriitorului, în colaborare cu Radu Dumitru.
Serialul va avea 12 episoade a cîte 50 de minute fiecare şi reprezintă primele două cărţi din cele cinci cît are „Cireşarii“. Filmările le vom termina în februarie anul viitor şi atunci vom şti dacă televiziunea va dori să continue şi realizarea ultimelor trei cărţi. Şi dacă Constantin Chiriţă va fi sedus de această „aventură“ cu filmul poate o să scrie şi a 6-a carte.
Cum au fost aleşi interpreţii? A fost un lucru complicat şi pasionant în acelaşi timp, fiind organizată un fel de competiţie liberă, atît pentru cei din Bucureşti cît şi pentru cei din provincie. Pe cei din Bucureşti i-arn
chemat la Palatul Pionierilor, observîndu-i, nu în treacăt aşa cum se obişnuieşte, ci stînd de vorbă cu fiecare în parte, interesîndu-ne datele personale şi, bineînţeles, dacă au citit sau nu cartea. Şi ce e mai important: notele. Au fost admişi numai cei cu medii între 1 şi 10. Întîmplarea a făcut ca mai toţi să fi citit cartea şi am constatat interesul puştimii pentru film şi pentru carte. „Actorii“ şi-au luat rolurile în serios şi sínt convins că filmul nu-i doar o joacă pentru ei.
Numele lor? Notaţi în ordinea rolurilor principale: Boroş Alexandru (Tic), Mihai Gingirov (Ursu), Irina Bărbat (Maria), Carmen Geritimir (Lucia), Armand Olvedi (Ionel), Florin Radu (Victor), Gabriel Klein (Doru) şi „anticireşarii“ Crăciun Cristian (Pompilică), Dragoş Drăghici (Sergiu) şi Lucian Gheorghe (Vasilică). Dar distribuţia mai cuprinde şi actori ca: Marcel Anghelescu, Cornel Coman, Gh. Dinică. Vasile Niţulescu, Victoriţa Dobre, Catiţa Ispas, Ileana Stana Ionescu, Victoria Mierlescu etc.
Seria completă: 10 episoade
data: din 11 august 1972, ora 17.10-18.00 (duminică); în reluare sâmbătă de la ora 9.00
Ultimul episod: 12 octombrie 1974
Reluare TVR: din 13 iunie 1980 (Ecran de vacanță), miercurea, de la ora 17.25
Ultimul episod: 12 august 1980 (marți)
Reluare TVR: din 15 mai 1983 (Lumea copiilor - Telefilmoteca de ghiozdan), duminica, de la ora 11.45
Reluare TVR2: din 15 octombrie 1999, sâmbăta, de la ora 10.40; din nou, din 12 iulie 2013, duminica, de la ora 11; din 25 mai 2014, duminica, ora 12; din 12 august 2016 duminica, de la ora 10.30 etc.
În 1984 se lansează filmul artistic Cireșarii - o producție a Casei de filme 1. Scenariul : Constantin Chiriţă; muzica: George Grigoriu; imaginea: Ion Dobre; decorurile: arh. Cristian Niculescu; costumele: Dorina Şortan; sunetul: ing. Bujor Suru; montajul: Julia Vincent; regia : Adrian Petringenaru. Cu: Ion Marinescu, Petre Gheorghiu-Dolj, Ernest Maftei, Nicolae Dinică, interpretează copiii: Alina Dumitrescu, Răzvan Baciu, Robert Enescu, Horaţiu Medveşan, Gabriel Sîrbu, Alina Croitoru, Alexandru Rotaru. Film realizat în studiourile Centrului de producţie cinematografică
„Bucureşti”
Rulează la cinematograul Patria din București din 25 decembrie 1984.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Scrie un comentariu, lasă o sugestie