luni, 11 iulie 2022

Premiile muzicale Ballantines (Pro TV, 1998) - VIDEO câștigătorii, recitaluri

canal: Pro TV

data: 6 decembrie 1998 (duminică)

ora: 20.00

program: Premiile Ballantines 


Categorii și premii acordate

pop: Loredana Groza

bomba dance: 3rei Sud Est

bomba hip hop: BUG Mafia

bomba rock: Holograf

solista anului: Loredana Groza

solistul anului: Dan Bittman

melodia anului: Holograf - Ți-am dat un inel

Recitaluri (în ordine): Zob, 3rei Sud Est, Iris, Cargo, Mălina Olinescu, Parlament, Holograf, K1, Class, Neurotica, Genius, Sarmale Reci, BUG Mafia & Loredana, Timpuri Noi, Sash!

Premiile Muzicale Ballantines 1998, ediţia I in curtea ProTV, premiile s-au acordat în familie 

Trâmbiţată din surle şi reclamată de promouri mai insistente ca fobia de telenovele, prima ediţie a Premiilor Muzicale Ballantines ’98 ne-a trecut pe sub nasurile îngheţate, graţie tuburilor cinescopice unite în cuget, telecomandă şi simţire protevistă, în cârca unui calapod previzibil, împovărat de mânăreli cum numai soubizul românesc are în sacoşă. 

Impresionantă prin grandoare, pe post de magnet pentru spectatorii care au făcut din Polivalentă un fel de troleu plin ochi, şi extrem de binevenită pentru exportarea muzicii româneşti peste graniţe (ne referim la cele măcar ungureşti), întreaga manifestare a demarat pe verticală, cu săgeata indicelui vocală din formula forţei, aşezată la celălalt capăt. 

Organizată (de ProTV şi Media Vision) după modelul veteranului MTV Music Awards, cu invitaţi surpriză (mai puţin ori şi mai puţin) actori, sportivi ori vedete teve, Premiile Muzicale Ballantines au scos la rampă trupe consacrate sau obscure, în plină ascensiune ori în picaj involuntar, care împărţite pe secţiuni au sperat să nu plece după decernări aşa cum au venit. Adică cu mâna înghesuită la gâtul sacului de sub pomul lăudat... 

Prima secţiune (Dance) i-a nominalizat pe trei Sud Est, Genius, Capuccino, Kl, Class, Gaz pe Foc, T-Short şi Romania, câştigători fiind declaraţi primii de pe listă şi pe care sibienii i-au putut vedea şi mai ales auzi pe scena Festivalului Adolescenţei ’98, organizat de Tribuna Tinerilor. 

Artan (Timpuri Noi) şi Gianina, această Corondan refuzată de inspiraţie, au prezentat printr-un dialog tipic penibil secţiunea Hip-Hop cu BUG Mafia, spre deliciul celor prezenţi, şi La Familia, Morometzii, Pasha, Paraziţii, Il-Egal şi Racla. Nominalizaţi cu hitul „Poveste fără sfârşit“, mafioţii din Pantelimon au fost din nou deasupra tuturor, rupând gura primului loc şi a târgului cu o nouă piesă, având-o pe Loredana Groza pe post de Cătălina Toma, talentata vocalistă de curând „concediată“. Dacă mai amintim şi de videoclipul extrem de reuşit, putem să afirmăm că în România se cântă Hip-Hop. 

Amatorii de muzică rock au ţinut pumnii strânşi nominalizatelor Holograf, Iris, Timpuri Noi, Viţa de Vie, Sarmalele Reci, Cargo, Vama Veche, ZOB,Neurotica şi Parlament, uitând probabil de prietenia mult mai veche decât aţi crede dintre Janine Ştefan şi băiatul cu cordul inflamat, care distribuie inele când n-are timp de ProMotor.

Şi ca mârlănia acordării de premii să fie totală, solista anului a fost „aleasă“ Loredana Groza, nimeni alta decât fina lui Florin Călinescu şi Janine, şi recent luată cu verighetă şi acte de un director de imagine din ProTV. Au mai fost nominalizate Paula Selling şi Mădălina Olinescu, două artiste care şi-au închiriat un viitor cel puţin de urmărit, Luminiţa Anghel şi Narcisa Suciu, o cântăreaţă care în urmă cu vreo doi ani îngenunchea un bărbat în holul Casei de Cultură, făcându-şi-l sclav. Cine nu crede, să mă caute! 

Solistul anului a fost găsit tot în ograda protevistă, Dan Bitman surclasând vocalişti pe care talentul abia putea să-i mai încapă ca Artan Adi Pleşa, Adi Despot, Tudor Chirilă, Cristi Minculescu sau Ovidiu Kempes Iancu. Spre deliciul personal al Janinei, vestită colecţionară de vedete în dormitor şi inele pe deget. Sau invers... 

Secţiunea Melodia anului a continuat după aceeaşi mârşavnică prestidigitaţie ce a aşezat în lojă celebrul inel mare cât o inimă, ştiţi voi care. Aceea care a „depăşit“ Poveste fără sfârşit, Adeline, Aproape de tine, Madrigal, Vine vara sau Ziua vrăjitoarelor, în rest, s-au produs pupături, ghirlande, baloane, manechine, Gheorghe Andrei, fraţii Vintilă, fluierături şi înghesuială, după care întreaga tevatură i-a adus în scenă pe cei de la trupa Sash, despre al cărei recital am fi scris dacă Ovidiu Ioaniţoaia nu ne-ar fi încurcat socotelile, intentând un proces unei etape căzute corolar printre fulgii sfârşitului de tur fotbalistic. 

Rareş Bițu, ziarul Tribuna, 9 decembrie 1998

 

Planeta giganților (film serial TVR, 1971)

canal: TVR 1 data: din 22 mai 1971 (duminica); din 18 iulie 1971 difuzare și pe TVR 2, tot duminica, de la ora 22.10 ora: 18.30-19.20 / 18.1...